Z wiekiem w organizmie człowieka zachodzi wiele zmian, a jedną z nich jest zwolnienie przemiany materii. Z tego powodu dieta seniora powinna być mniej kaloryczna, a przy tym musi zaspokajać zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. Niedożywienie ma negatywny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie człowieka, a właściwe odżywianie pozwala zachować na dłużej sprawność fizyczną i umysłową. Wiedzą o tym specjaliści, którzy przygotowują jadłospisy w domach opieki.
Groźne niedożywienie
Niedożywienie wśród osób starszych jest problemem dość powszechnym. Może ono wynikać ze zbyt małej podaży energii pochodzącej z posiłków w stosunku do zapotrzebowania organizmu – jest to tzw. niedożywienie ilościowe lub z niedoboru określonych składników mineralnych i witamin – niedożywienie jakościowe. Skutkiem jednego i drugiego jest obniżenie jakości życia oraz gorszy stan funkcjonalny. Niedożywienie osłabia siłę mięśniową, prowadzi do zaburzeń świadomości, funkcji układu pokarmowego, układu krążenia i oddechowego oraz zaburzeń wodno-elektrolitowych. Może mieć wpływ na częstsze występowanie odleżyn i zakażeń.
Dieta w domach pomocy społecznej
Aby zapobiec niedożywieniu, niezbędna jest odpowiednia dieta. Mieszkańcom DPS Kalisz zbilansowaną dietę ustala zespół profesjonalistów – z uwzględnieniem preferencji żywieniowych, ewentualnych zaburzeń smaku, zaburzeń połykania oraz występowania chorób przewlekłych. W zależności od potrzeb mieszkańcy mogą otrzymywać jedzenie płynne, półpłynne, bezglutenowe oraz przystosowane dla diabetyków. Wszystkie posiłki przygotowywane są z produktów spożywczych najwyższej jakości. Wszystkie serwowane posiłki dostarczają odpowiednią ilość kalorii oraz zaspokajają dzienne zapotrzebowanie energetyczne za pomocą węglowodanów, tłuszczów oraz białek.